poniedziałek, 26 stycznia 2015

Fit jajecznica


Krewetka, ( Szef kuchni ) poleca...
Nasze ulubione i najprostsze danie śniadaniowe. Przepisu nie podajemy bo wszyscy znają.
 Ale słów kilka o jajkach i zawartym w nim białku. Jest ono wysokojakościowe, stanowi budulec dla naszych mięśni i wspomaga odchudzanie. Jajka chamują łaknienie,  są cennym źródłem energii oraz przyspieszają spalanie tłuszczu. Zawierają również dużo lecytyny, która uzupełnia dietę odchudzającą.
Jak najłatwiej wyciągnąć to co najcenniejsze z jajka?? Odpowiedź jest prosta na miękko :) Ugotowane jajka, są najzdrowsze a zawarte w nich białko najlepiej przyswajalne przez nasz organizm. Z kolei jajka smażona, czyli nasza popisowa jajecznica, owszem ale tylko 2 razy w tygodniu. Do tego najlepiej w towarzystwie świeżych warzyw, a nie tłustego bekonu. Dorzucając razowe pieczywo, bogate w błonnik przyśpieszamy spalanie i zdrową przemianę materii.
Z jajkami nie możemy jednak przesadzić. Ile można zjeść?? Zdania są podzielone. Najlepiej bacznie obserwować swój organizm pamiętając, że największe zapotrzebowanie na nie mają kobiety w ciąży i małe dzieci. Jajka w swoim minusowym składzie prócz tak popularnego cholesterolu, posiadają aminokwasy siarkowe, które w nadmiarze zaburzają równowagę kwasowo-zasadową. Spożywanie za dużej ilości białka też nie jest wskazane, ponieważ prowadzi do niewydolności trzuski. Wszystko z głową i umiarem. 

































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz