środa, 8 lutego 2017

Kasza na podwieczorek


Czyli przepis na warzywnom zupę, która zaspokoi średniego głoda.



Dzisiaj w roli głównej występuje - pęczak, czyli jedna z naj popularniejszych polskich kasza. 
Jest ona pozyskiwana z pełnych ziaren jęczmienia, najmniej poddawana obróbce jest więc najbardziej zdrowa. 

Jest cenionym środkiem uspokajającym , poprawia pracę serca, obniża cholesterol, pryśpiesza metabolizm, ma właściwości przeciwnowotworowe, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia skórę włosy i paznokcie, przeciwdziała miażdżycy, oczyszcza organim, dba o układ trawienny i pokarmowy. 

Zupa warzywna z pęczakiem:

- 2 szklanki kaszy pęczak

- 2 udka drobiowe na przygotowanie bulionu

- marchwka

- por

- pietruszka 

- kalafior

- jogurt naturalny


Przygotowanie:

Kaszę przygotowujemy tak jak jęczmiennom - jęczmienna 

Udka gotujemy ok 20 min, dodając przyprawy i stopniowo dosypując wcześniej pokrojone warzywa. Gotujemy całość ok 40 minut - aż zmięknom. Pozbywamy się mięśnej wkładki, do naszej zupy dosypujemy kaszę i całość delikatnie zagęszczamy jogurtem.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz