niedziela, 12 lutego 2017

Jaglane placuszki


Dzisiaj zapraszamy na placki z kaszą jaglaną



Do tego przepisu potrzebna Ci będzie:

- 2 szklanki kaszy jaglanej

- 3 jajka

- 2 banany

- nasiona chia

- jagody goji

- syrop, jogurt - co chcesz do polania na koniec

Kaszę przelewamy wrzątkiemy żeby nie miała gorzkiego posmaku, następnie wsypujemy do gorącej wody i gotujemy ok 20 minut. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, następnie miksujemy z bananami i jajkami, na koniec dodając wystudzoną kaszę. Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym, wrzucam naszą plackową masę i smażę z obu stron - uwaga szybko się smaży. Na koniec gotowe placki posypuję nasionami chia i jagodami goji, polewam do smaku syropem, lub jogurtem.

Smacznego!!!




A jeśli zastanawiasz się nad kaszą jaglaną oto kilka faktów:

- bogactwo łatwo przyswajalnego białka

- najwyższa zawartość w kaszch witaminy B1, B2, B6 żelaza i miedzi

- pozyskiwana z nasion prosa 

- posiada właściwości antywirusowe

- nie zawiera glutenu

- jest lekko strawna

- wspaniale wpływa na włosy, skórę i paznokcie

- witamina E i lecytyna usprawni pracę mózgu

- alkalizuje organizm zakwaszony przez drożdżaki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz