niedziela, 11 października 2015

Krem z cukini - zupa


Szybki i smaczny przepis na zdrową zupę
Czemu krem z cukini??

Bo warzywo to w 90 procentach składa się z wody, jest bardzo niskokaloryczne - polecane więc w dietach. Cukinia zawiera jedynie 15kcal na 100g - warto zapamiętać.
Wpływa pozytywnie na układ krążenia i pokarmowy, łagodzi nadkwaśność oraz poprawia przemianę materii.

Do tego jest bogatym źródłem witamin C, A, K, witamin z grupy B, beta-karotenu ( myślałam że bogata w nią jest tylko marchewka ;) flawoidy, magnez potas, żelazo. Cukinia wspomaga naszą odporność, a co ważne rosnąc gromadzi mało metali ciężkich z gleby.
Cukinie polecamy i spożywamy.

Składniki:
-1kg cukini
-1 jedna cebula
- jogurt naturalny/serek mascarpone










Przygotowanie:

Cebulę siekamy, szklimy na patelni. Cukinie obieramy, drobno kroimy, do sypujemy do naszej smażącej się cebuli, mieszamy. Kiedy cukinia robi się miękka i puszca soki, dolewamy wody, tak żeby przykryła cała masę. Gotujemy ok. 15 minut. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem, bazylią, ziołami i zagęszczamy jogurtem naturalnym lub serkiem mascarpone.







Smacznego!!!




1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie, a przepis jest prosty. Może dziś na obiad? :D

    OdpowiedzUsuń