Czyli przepis na warzywnom zupę, która zaspokoi średniego głoda.
Dzisiaj w roli głównej występuje - pęczak, czyli jedna z naj popularniejszych polskich kasza.
Jest ona pozyskiwana z pełnych ziaren jęczmienia, najmniej poddawana obróbce jest więc najbardziej zdrowa.
Jest cenionym środkiem uspokajającym , poprawia pracę serca, obniża cholesterol, pryśpiesza metabolizm, ma właściwości przeciwnowotworowe, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia skórę włosy i paznokcie, przeciwdziała miażdżycy, oczyszcza organim, dba o układ trawienny i pokarmowy.
Zupa warzywna z pęczakiem:
- 2 szklanki kaszy pęczak
- 2 udka drobiowe na przygotowanie bulionu
- marchwka
- por
- pietruszka
- kalafior
- jogurt naturalny
Przygotowanie:
Kaszę przygotowujemy tak jak jęczmiennom - jęczmienna
Udka gotujemy ok 20 min, dodając przyprawy i stopniowo dosypując wcześniej pokrojone warzywa. Gotujemy całość ok 40 minut - aż zmięknom. Pozbywamy się mięśnej wkładki, do naszej zupy dosypujemy kaszę i całość delikatnie zagęszczamy jogurtem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz