Dzisiaj zapraszamy na placki z kaszą jaglaną
Do tego przepisu potrzebna Ci będzie:
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 2 banany
- nasiona chia
- jagody goji
- syrop, jogurt - co chcesz do polania na koniec
Kaszę przelewamy wrzątkiemy żeby nie miała gorzkiego posmaku, następnie wsypujemy do gorącej wody i gotujemy ok 20 minut. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, następnie miksujemy z bananami i jajkami, na koniec dodając wystudzoną kaszę. Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym, wrzucam naszą plackową masę i smażę z obu stron - uwaga szybko się smaży. Na koniec gotowe placki posypuję nasionami chia i jagodami goji, polewam do smaku syropem, lub jogurtem.
Smacznego!!!
A jeśli zastanawiasz się nad kaszą jaglaną oto kilka faktów:
- bogactwo łatwo przyswajalnego białka
- najwyższa zawartość w kaszch witaminy B1, B2, B6 żelaza i miedzi
- pozyskiwana z nasion prosa
- posiada właściwości antywirusowe
- nie zawiera glutenu
- jest lekko strawna
- wspaniale wpływa na włosy, skórę i paznokcie
- witamina E i lecytyna usprawni pracę mózgu
- alkalizuje organizm zakwaszony przez drożdżaki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz