Dzisiaj zapraszam Was na obiad ze smakiem z dzieciństwa...
Bo tak właśnie kojarzy mi się ten smak, z moją Kochaną Babcią...
Kasza jęczmienna była jednym z podstawowych składników po wojennej kuchni, wspaniały smak i bogactwo witamin i minerałów to tylko nie które z plusów, jakie mogę wymienić jednym tchem.
Niestety wiele z nas zapomina o tej tradycyjnej polskiej kaszy, a to wielka szkoda.
Postanowiłam, więc Was przekonać do niej, a pomógł mi w tym nie zawodny Lidl
Kasza jęczmienna wytwarzana jest z ziaren jęczmienia i w zależnośći od łuskania ziarna - czyli jego zawartości w kaszy wyróżniamy różne rodzaje - pęczak, wiejską, czy perłową.
Kasza ta bogata jest w - błonnik, skrobię, witamny - B1, B2, B6, E, K, PP. Zawieta kwas foliowy, krzem, cynk, wapń, magnez i miedź.
Nie jest kaloryczna, świetnie zastępuje w posiku obiadowym ryż lub makaron, a zawarta w niej skrobia pobudza mięśnie i mózg do pracy, zapewniając nam świenty zastrzyk energii.
A teraz nasz przepis na szybki i zdrowy gulasz:
- kasza
- filet z indyka
- olej koko
- mąką z pełnego ziarna
- nasiona konopii
- pzyprawy do smaku
Kaszę wsypuję do gotującej się wody z dodatkiem łyżli olju kokosowego - szklanka na 200ml, mieszam i kontroluje ok 15 minut aż wsiąknie wodę. Mięso kroje doprawiam przyprwą do mięsa, ziołami, zasypuję mąką i wrzucam do rondelka z 100ml ciepłej wody i łyżką oleju kokosowego. Mieszając gotuję aż do zmięknięcia ok 25 min.
Mieszam na talerzy i posypuję ziarnami konopii.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz