Krótki przewodnik jak wybrać białko idealne dla nas.
Podstawą to określenie płci, oraz naszych oczekiwań, co do tego suplementu. Ważna jest również pora spożywania i częstotliwość nsazego trenowania.
Białko o czym już pisałam to nie tylko, rozbudowa masy mięśniowej, ale również regeneracja oraz redukcja kalorii.
Ale zacznijmy od początku. Dostępne w sprzedaży odżywki białkowe, to produkty nie składające się z samego białka - niestety. Do jego pozyskania, używane są białka, których skład to też m.in. węglowodany czy tłuszcze. Ważne, więc czy wybraliśmy koncentrat - zawartość czystych protein na poziomie 70-85% czy izolat - 95% czystego białka.
Istotne też skąd pozyskiwane są proteiny. A to krótka ściąga z rodzaji białek dostępnych na rynku:
- białko kazeiny - główny składnik białka mleka zwierzęcego. Długotrwale uwalnia aminokwasy do krwioobiegu, dobrze więc spożywać przed snem. Nasz organizm trawi kazeinę przed ok. 7 godzin, działa długo jako anty-katabolik. Ciężko, ją stosować po treningu ponieważ wchłania się bardzo wolno. Zawiara zazwyczaj w swoim składzie laktozę.
- białko serwatkowe - najpopularniejszy z białek, szybkowchłanialne, więc dobre jako białko potreningowe, bo jest szybko absorbowane przez nasz organizm. Uzyskiwana jako produkt uboczny przy produkcji sera, zawiera więc ogromne ilości laktozy. Z drugiej jednak strony wspomaga naszą odporność, zawiera wiele antyoksydantów i może spokojnie zastępować jeden z naszych posiłków.
- białka z jaj - bogate w witaminy i minerały, dla mnie jednak nie wyobrażalne że można stosować je same, chociaż wiele sportowców tak robi. Dobre jako składnik odżywki, a nie sam suplement.
- białko sojowe - jedyne białko pochodzenia roślinnego zaiwerające wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Na plus przemawia to, że wspomoaga odporność i buduje mocne kości. Minus to fakt, że spożywana w dużych ilościach zaburza gospodarkę hormonalną. Soja także jest dodawana do wielu produktów spożywczych, dlatego suplementacja samym białkiem sojowym, według mnie jest nie wskazana.
Wybierając nasze białko kierujmy się przedewszystkim rozsądkiem. Sprawdzajmy skład. Białko idealne to matrix, czyli miks wyżej wymienionych protein. Istotne jest też skład substancji dodatkowy, ulepszaczy smaków ale i węglowodanów czy tłuszczów.
Decydując się na zakup, zastanówmy się też jaki efekt chcemy osiągnąć. Czy odżywka to tylko dodatek, zastępstwo posiłku, wspomagacz odchudzania, czy koncektrujemy się na budowie masy mięśniowej. Ważne też kiedy będziemy ją spożywać przed, czy po treningu, całodobowo czy tylko na noc. Kolejna sprawa to przyswajalność no i oczywiście smak. Smak jest bardzo ważny, szczególnie dla osób takich jak my, które używają odżywki głównie do shaków i koktailów. Osobiście polecam wanilię jest najbardziej neutralna. No i ostatnia kwestia cena. Nie ma się co oszukiwać dobre izolaty białkowe nie są tanie. Warto jednak potraktować to jako inwestycję, bo w końcu karmi nim nasz organizm. No i najważniejsze - pamiętajmy jest to suplement, czyli dodatek a nie podstawowy składnik naszej diety.
A to skład białka, którego my używamy:
Ultra-filtrowany Koncentrat Białka Serwatkowego – bardzo łatwo przyswajalny, wchłania się z przewodu pokarmowego w zaledwie kilkanaście minut, posiada szeroki profil aminokwasowy, wysoką wartość biologiczna BV=104, bogaty w alfa-laktoalbuminy - obniżające stres, zapobiegające nowotworom i schorzeniom kardiologicznym, laktoferynę - czyli doskonale przyswajalne żelazo oraz laktoperoksydazę - pogromcę bakterii.
Kazeina Micelarna typu Alfa i Beta oraz Kazeiniany – cechują się bardzo długim czasem trawienia dzięki czemu pomagają powstrzymać katabolizm na długie godziny (np w nocy).
Albumina Jaj – powszechnie uważana za białko wzorcowe – zawiera profil aminokwasowy najbardziej odpowiadający naszemu organizmowi pod względem wykorzystania do budowy tkanki mięśniowej (wartość biologiczna BV=100).
Kazeinian Wapnia – charakteryzuje się najbardziej równomiernym uwalnianiem aminokwasów do krwioobiegu spośród wszystkich źródeł białka, tym samym najlepiej sprawdza się podczas długich przerw pomiędzy posiłkami.
Izolat Białek Mleka – wszystko to co najlepsze w mleku bez zbędnej laktozy, cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera sprzężony kwas linolenowy (CLA), peptydy glutaminy czy też laktoferynę (najlepiej przyswajalne żelazo, wykazuje silne właściwości bakteriobójcze).
Mikro-filtrowany Izolat Białka Serwatkowego – czas wchłaniania rzędu kilku minut, najwyższa wartość biologiczna BV=159, idealny
Kazeina Micelarna typu Alfa i Beta oraz Kazeiniany – cechują się bardzo długim czasem trawienia dzięki czemu pomagają powstrzymać katabolizm na długie godziny (np w nocy).
Albumina Jaj – powszechnie uważana za białko wzorcowe – zawiera profil aminokwasowy najbardziej odpowiadający naszemu organizmowi pod względem wykorzystania do budowy tkanki mięśniowej (wartość biologiczna BV=100).
Kazeinian Wapnia – charakteryzuje się najbardziej równomiernym uwalnianiem aminokwasów do krwioobiegu spośród wszystkich źródeł białka, tym samym najlepiej sprawdza się podczas długich przerw pomiędzy posiłkami.
Izolat Białek Mleka – wszystko to co najlepsze w mleku bez zbędnej laktozy, cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera sprzężony kwas linolenowy (CLA), peptydy glutaminy czy też laktoferynę (najlepiej przyswajalne żelazo, wykazuje silne właściwości bakteriobójcze).
Mikro-filtrowany Izolat Białka Serwatkowego – czas wchłaniania rzędu kilku minut, najwyższa wartość biologiczna BV=159, idealny
Peptyd Glutaminy - najpowszechniej występujący w organizmie aminokwas, który pełni szereg bardzo ważnych funkcji: wpływa na proces uzupełniania glikogenu, poprzez zwiększenie tempa jego syntezy w wątrobie, jak również przez bezpośrednią konwersje do glukozy, wpływa pozytywnie na tempo syntezy białek oraz ogranicza ich rozpad, wzmacnia system odpornościowy i przeciwdziała chorobom (które mogły kiedy potrzebujemy praktycznie natychmiastowej dostawy aminokwasów dla naszego organizmu.
by utrudnić trening), odgrywa ważną role w procesie transaminacji (umożliwia syntezę nowych aminokwasów), przekształcana jest w kwas glutaminowy stanowiący źródło energii dla tkanki nerwowej oraz pełni szereg innych, ważnych, ale mniej istotnych z naszego punktu widzenia, funkcji.
Olej MCT – średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe, doskonałe i łatwo przystępne źródło energii, które organizm natychmiast zużywa bez obawy zamiany na tkankę tłuszczową.
Enzymy trawienne (Aminogen i Papaina) – gwarantują brak problemów z trawieniem, pomagają w lepszym wykorzystaniu białek.
by utrudnić trening), odgrywa ważną role w procesie transaminacji (umożliwia syntezę nowych aminokwasów), przekształcana jest w kwas glutaminowy stanowiący źródło energii dla tkanki nerwowej oraz pełni szereg innych, ważnych, ale mniej istotnych z naszego punktu widzenia, funkcji.
Olej MCT – średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe, doskonałe i łatwo przystępne źródło energii, które organizm natychmiast zużywa bez obawy zamiany na tkankę tłuszczową.
Enzymy trawienne (Aminogen i Papaina) – gwarantują brak problemów z trawieniem, pomagają w lepszym wykorzystaniu białek.
I na koniec jeszcze moje spostrzeżenie, białka serwatkowe zalecana do spożycia dla osób powyżej 14 roku życia. Izolaty, z matrixem białek bez ograniczeń. Wiadomo, że nie karmimy tym dzieci, ale jak wypiją trohę naszego shaka to naprawdę nic się nie stanie, Warto więc zainwestować w droższy produkt.
Fajny post, Mari podaj firme tego waszego białeczka, ewntualnie jakie firmy polecasz. Ja miałam KFD WPC 80, ale bede chciała zmienic. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhej Monia my mamy tą syntha-6 https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=syntha-6 i polecam jestem bardzo zadowolona Krewetka tez czasem pije te shakne i rozwija sie prawidlowo ;) takze mysle ze naprawde warto niestety podniesli teraz jej cene o prawie 40zl :/ ale niestety co dobre to drogie
UsuńDzięki :) :*
Usuń